Rechtsvormen

Ondernemen binnen de fysiotherapie

In het vak fysiotherapie staat de zorg en de tevredenheid van de cliënt bovenaan. Om dit uiteindelijk te kunnen bereiken is het belangrijk dat de praktijk op de juiste manier bestuurd wordt. Om een ondernemend fysiotherapeut te worden is het van belang dat ieder beginnend fysiotherapeut wat weet over de verschillende rechtsvormen en welke zij het beste kunnen toepassen bij bijvoorbeeld het oprichten van een eigen bedrijf of bij het in dienst gaan van een bedrijf.

Daarom zijn hieronder voor u de rechtsvormen op een rijtje gezet met bij ieder een toelichting.

Soorten rechtspersonen

Er zijn een aantal verschillende rechtspersonen in de wet te onderscheiden. Ze worden in de volgende twee onderverdeeld.

- Publieksrechtelijke rechtspersonen. Dit zijn overheidslichamen en zijn dus niet geschikt om mee te ondernemen. De overheidslichamen die hieronder vallen zijn: De Staat, Provincies, Waterschappen en Gemeenten.

- Privaatrechtelijke rechtspersonen. Dit is natuurlijk het tegenovergestelde van de publieksrechtspersonen en zijn gedeeltelijk geschikt om mee te ondernemen. De rechtsvormen die hieronder vallen zijn: BV, NV, Coöperatie, Onderlinge waarborgmaatschappij.

Er wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen rechtsvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid. Eenmanszaak, VOF of Maatschap zijn rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid. Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid zijn BV, NV, Stichting, Vereniging en Onderlinge waarborgmaatschappij. Deze rechtsvormen worden hieronder verder toegelicht. (Rijksdienst voor ondernemend Nederland)

Eenmanszaak

De eenmanszaak is de meest eenvoudige rechtsvorm om te kiezen als je wilt gaan ondernemen. Veel mensen kiezen hier dan ook voor. In een eenmanszaak, zoals de naam al aangeeft, is er één eigenaar die de onderneming aanstuurt. Het is, zoals hierboven al benoemd, een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid. (Bos, 2015). Dit houdt in als er schulden zijn binnen het bedrijf dat de eigenaar met zijn privévermogen aansprakelijk is. Dit kan een nadeel zijn bij het oprichten van een eenmanszaak.

Vennootschap onder Firma (VOF)

Als je een samenwerking wilt met andere ondernemers kunt u goed voor deze rechtsvorm kiezen. Hierbij brengt iedere vennoot iets in, in de onderneming. Ook dit is een rechtsvorm waarbij de vennoten aansprakelijk kunnen worden gesteld met hun privévermogen. Als er schulden zijn kan eerst het vermogen van de onderneming gebruikt worden om de schulden af te betalen en als dit

niet genoeg is dan kan u als vennoot aansprakelijk gesteld worden. U heeft geen minimumkapitaal nodig wilt u deze rechtsvorm kiezen als u een onderneming gaat starten.

Maatschap

Dit is een rechtsvorm waarbij u als zelfstandig ondernemer uw beroep uitoefent samen met anderen. Iedere maat, zoals een partner van u in een maatschap genoemd wordt, brengt iets in, in het bedrijf. Alle maten zijn gelijk en het financiële voordeel dat behaald wordt, wordt dan ook gelijk verdeeld. Het is wel een rechtsvorm waarbij u zelf aansprakelijk bent en niet uw maten. Bij deze vorm wordt u door de belastingdienst gezien als zelfstandig ondernemer wat betekent dat u recht heeft op belastingvoordeel. Deze rechtsvorm zou u goed kunnen kiezen als u een fysiotherapeut bent.

Besloten Vennootschap (BV)

Dit is, in tegenstelling tot de Eenmanszaak, een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat de BV aansprakelijk is voor eventuele schulden en niet u zelf. U bent als bestuurder in dienst van een BV. Bij deze rechtsvorm is het kapitaal verdeeld in aandelen en deze aandelen zijn in bezit van de aandeelhouders. De aandeelhouders hebben de hoogste macht in het bedrijf en zijn hiermee dus de eigenaar van deze onderneming.

Naamloze vennootschap (NV)

Net als bij een besloten vennootschap is het kapitaal bij een NV verdeeld in aandelen. De aandelen zijn, anders dan bij een BV, wel vrij verhandelbaar. Bij een NV geldt er een minimumkapitaal van 45.000 euro terwijl een BV eigenlijk geen minimumkapitaal meer heeft. Dit zijn eigenlijk de enige verschillen met een Besloten Vennootschap.

Coöperatie

Dit is een rechtsvorm die bestuurd wordt door de leden van deze vereniging. Zij zijn niet met hun privévermogen aansprakelijk voor de schulden die de vereniging maakt. De vereniging gaat overeenkomsten aan met en voor haar ondernemers en het is ook een rechtsvorm die gericht is op samenwerking.

Onderlinge Waarborgmaatschappij

Deze rechtsvorm is een vereniging die veel wegheeft van een coöperatie. Je kunt voor deze rechtsvorm kiezen, maar de voorwaarde is dan om minimaal één partner te hebben (Gubbels). Dit geldt overigens ook voor een coöperatie. Bij deze rechtsvorm sluiten de leden samen verzekeringen af ter bescherming van elkaar en zichzelf. Deze samen met de coöperatie is een bijzondere rechtsvorm en wordt dan ook niet vaak gekozen als een persoon gaat ondernemen.