Kwaliteitsborging van de praktijk

Kwaliteit van de fysiotherapeut

Om te zorgen voor een goede kwaliteit van de praktijk, kun je ingeschreven staan bij het CKR. Dit is het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie. Het is niet verplicht om hierbij ingeschreven te staan, maar eigenlijk alle zorgverzekeraars eisen dit wel, als je een zorgovereenkomst met ze wilt afsluiten. De fysiotherapeuten die bij het CKR zijn ingeschreven, voldoen aan de door het KNGF gestelde eisen. Deze eisen zijn vastgesteld door BOCK, het Beleidsorgaan Centraal Kwaliteitsregister. De eisen zijn als volgt:

- Je moet in het bezit zijn van het diploma fysiotherapie of een diploma voor verbijzonderd fysiotherapeut.

- Je moet zijn ingeschreven in het BIG-register. Dit is …

- Je moet deelnemen aan een klachtenregeling. Je moet deelnemen aan een klachtenregeling die voldoet aan de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector. Werk je als fysiotherapeut in loondienst, dan val je automatisch onder de klachtenregeling die is afgesloten door je werkgever.

- Je moet werken volgens de KNGF-richtlijnen. Deze vind je op de site van het KNGF.

- Je moet voldoen aan de werkeis. Je moet voor je registratie al twee jaar, gemiddeld acht uur per week, als fysiotherapeut werkzaam zijn geweest. Als je korter dan twee jaar geleden afgestudeerd bent als fysiotherapeut, geldt je stage als werkeis.

- Je moet voldoende accreditatiepunten behalen. Gedurende de registratieperiode van 5 jaar ben je verplicht om in totaal 120 studiepunten te behalen. Dit kan door het volgen van geaccrediteerde (scholings)activiteiten. Voor het Vakinhoudelijk deel van het register moet je verplicht minimaal 50 accreditatiepunten behalen. Voor het Kwaliteitsdeel geldt geen minimum aantal te behalen accreditatiepunten. Op welke wijze je accreditatiepunten kan behalen en welke criteria worden gesteld aan deze (scholings)activiteiten zijn te lezen in het BOCK Beleidsdocument. (Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie, 2017)

 

Kwaliteit van de praktijk zelf

De praktijk zelf moet natuurlijk ook van goede kwaliteit zijn. Ook hiervoor zijn eisen opgesteld, waar je praktijk aan moet voldoen. Zonder deze eisen, krijgt een praktijk ook geen overeenkomst met een zorgverzekeraar. De eisen waar jouw praktijk aan moet voldoen, zijn als volgt:

1. De praktijk is duidelijk herkenbaar als eerstelijns praktijk voor Fysiotherapie. Als de praktijk in de instelling is gevestigd, is er een duidelijke bewegwijzering naar de praktijkruimte(n).

2. De praktijk voldoet aan de geldende algemene bouweisen.

3. De praktijk wordt volgens normale standaarden verwarmd.

4. De praktijk beschikt over warm en koud water.

5. De praktijk is telefonisch goed bereikbaar.

6. De praktijk beschikt over een wachtruimte die geen deel uitmaakt van de behandelruimte(n).

7. De prijslijst, de klachtenregeling en de betalingsvoorwaarden zijn duidelijk zichtbaar voor de Verzekerde.

8. De praktijk is optimaal toegankelijk en bereikbaar voor minder validen; de praktijk/ behandelruimte bevindt zich op de begane grond, waarbij eventuele treden, opstapjes, etc. toegankelijk zijn gemaakt. In geval van een verdieping is een lift (evt. traplift) aanwezig.

9. In de praktijk geldt een rookverbod.

10. Er dient voldoende licht en voldoende ventilatie te zijn.

11. De praktijk beschikt over adequate materialen ter ondersteuning van onderzoek en behandeling van de doelgroep.

12. De praktijk beschikt over een toilet en gelegenheid om de handen te wassen.

13. Het toilet en handwasgelegenheid zijn vanuit de wachtruimte toegankelijk (niet enkel via een behandelruimte).

14. De praktijkruimte, inventaris en materialen worden op verantwoorde wijze gereinigd.

15. De verlichting, verwarming en ventilatie voldoen aan algemeen te stellen hygiënische eisen.

16. De vloeren dienen hygiënisch en goed schoon te houden zijn.

17. De praktijk beschikt over (een) behandelruimte(n) die de privacy van de Verzekerde waarborgt.

18. De praktijk beschikt over administratieve voorzieningen die de privacy van de Verzekerde waarborgen.

19. De praktijk beschikt over een goedgekeurde elektriciteits- en energievoorziening.

20. De praktijk voldoet aan de geldende brandveiligheidseisen.

21. Alle aanwezige apparatuur ter ondersteuning van het fysiotherapeutisch handelen, voldoet aan de wettelijke veiligheidseisen en is geschikt voor professioneel gebruik.

22. De ruimtelijke voorziening en inventaris zijn van zodanige kwaliteit en constructie, dat zij bij gebruik in overeenstemming met hun bestemming geen gevaren opleveren.

23. In de praktijk is een EHBO-voorziening aanwezig.

24. De behandelruimte(n) is (zijn) geschikt voor het geven van Fysiotherapie.

25. Het aantal (fulltime) werkzame therapeuten komt minimaal overeen met het aantal behandelruimten. Per 1 FTE is dus 1 behandelruimte beschikbaar.

26. Minimaal één behandelruimte is tenminste 25m² groot.

27. Een oefenzaal wordt beschouwd als behandelruimte van minimaal 25m² wanneer daar een 1 op 1 individuele behandeling mogelijk is zonder aanwezigheid van derden.

28. De behandelruimten zijn gescheiden door vaste wanden en deuren.

29. In de behandelruimte(n) is een behandelbank met toebehoren aanwezig.

30. In de behandelruimte(n) of in de zeer directe nabijheid van de behandelruimte(n) is een wastafel met stromend water aanwezig. (CZ, z.j.)

Zoals je ziet, zijn dit veel eisen. De eisen die hierboven genoemd zijn, zijn de eisen die zijn opgesteld door de zorgverzekeraars CZ, Ohra en Delta Lloyd. Deze zorgverzekeraars stellen de strengste eisen. Daarom hebben we ervoor gekozen, om deze eisen hier neer te zetten. De eisen van andere zorgverzekeraars en van het KNGF zijn minder streng. Een voorbeeld hiervan is dat zij bijvoorbeeld niet eisen dat er minimaal een behandelruimte van 25m2 moet zijn (KNGF, 2003). We hebben gekozen om de strengste eisen hier te plaatsen. Als je je dan hieraan houdt, dan kun je namelijk met alle zorgverzekeraars een overeenkomst aangaan. Zou je dit niet willen, kun je voor de eisen van andere zorgverzekeraars of van het KNGF op hun website kijken.