De Nederlandse zorgmarkt

Hieronder staan belangrijke gebeurtenissen die ons zorgstelsel van nu mede mogelijk gemaakt hebben.

De eerste vormen van de zorgverzekeringen

- Gilde verzekeringen vanaf 1500.

- In 1780 kwam de eerste particuliere zorgverzekering

- In 1846 werd het algemeen ziekenfonds Amsterdam (AZA) opgericht door artsen en apothekers.

- In 1874 kwam er een algemeen onderling ziekenfonds voor en door werklieden.

- Vanaf ongeveer 1900 richten werknemers ziekenfondsen op voor eigen personeel

1905 - 1941

- In  1905 ging het kabinet van premier Kuyper zich bemoeien met het zorgverzekeringswezen

- Oprichting KNMG (Koningklijk Nederlands Maatschap van geneeskunde)

- In 1940 was 2 op de 3 van de Nederlanders op een of andere manier verzekerd

- In 1941 was er een verplichte invoering van de Duitse krankenkasse (volgens Bismarck)

             - 1ste stap naar het huidige zorgstelsel

Na 1945

- De nieuwe gezondheidswet kwam na 1945

- In 1964 werd de ziekenfondswet een feit. Deze ziekenfondswet was er voor mensen die minder dan een bepaald bedrag verdiende, als je meer verdiende dan dit was je particulier verzekerd

- In 1967 kwam de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Dit was een verplichte en collectieve zorgverzekering. Deze verzekering dekt hoge medische kosten. Deze wet is er voor mensen die langdurige zorg en ondersteuning nodig hebben, zoals mensen die naar een verpleeghuis toe moeten.

Deze wet is echter in 2015 komen te vervallen.

De marktwerking in 2006

In Nederland is een ieder verplicht om verzekerd te zijn (zorgverzekeringswet, z.j.). De verzekeraar met wie jij een contract hebt vergoed jouw ziektekosten. Kinderen worden gratis meeverzekerd bij hun ouders. Vanaf je 18e moet je elke maand je zorgverzekering gaan betalen. De verplichte verzekering wordt ook wel de basisverzekering genoemd. Deze basisverzekering kun je zelf uitbreiden. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden, bijvoorbeeld 24 keer fysiotherapie in plaats van 12 keer fysiotherapie in een jaar.

2017

De laatste jaren zijn er een aantal ontwikkelingen geweest binnen de NZa (Nederlandse zorgautoriteit). Er is onder andere een verandering geweest in de basisverzekering. De basisverzekering is namelijk uitgebreid met meer medicijnen en behandelingen. Ook is de prijs van de basisverzekering wat gezakt dus dat is ook gunstig voor de Nederlandse bevolking.

Verder is er ook een verandering geweest betreft het eigen risico. Deze is namelijk gestegen van 375 euro in 2015 naar 385 euro in 2016. In 2017 is het eigen risico gelijk gebleven en bedraagt dus 385 euro. Zie Bart (6 september 2016) voor meer informatie over het eigen risico in 2017.

Maak jouw eigen website met JouwWeb